CFD (Contract for Difference)

A CFD egy olyan befektetési eszköz, amely egy másik eszköz (mögöttes, underlying) árfolyamát követi. Tulajdonképpen egy forward (jövőbeli) megállapodás a két fél (eladó és vevő) között, hogy a nyitó és záró ár közötti különbséget a vesztes fél megfizeti a másiknak készpénzben. Pl. egy IBM CFD-t vásárol valaki 250 dolláron, és egy CFD 10 IBM részvénynek felel meg, azaz 2500 dollár értékben vásárolt valamit, ami az IBM részvény árfolyamától függ. Egy hónap múlva lejár a CFD, és az IBM árfolyama 300 dollárra ment fel. A vevő 50 dollárt nyert részvényenként, azaz 500 dollárt a CFD-n. A CFD-vel való kereskedés tőkeáttételt tesz lehetővé, mivel ez is egy származtatott (határidős) ügylet.

A CFD-k népszerűsége a spread betting cégeknek köszönhető, mivel szinte valamennyi spread betting cég CFD-n keresztül nyújt elérést a legtöbb eszközhöz. Mivel a CFD egy külön eszköz, amivel kereskednek, a ráható keresleti és kínálati erők is befolyásolják az árat, aminek következtében a CFD-k árfolyama eltérhet a mögöttes eszköz árfolyamától. A nagy kilengések ellen azonban az arbitrázs lehetősége véd (lásd arbitrázs).

Fontos azt is tudni a CFD-kről, hogy ezek nem biztosítják ugyanazokat a jogokat, mint a mögöttes termékek (pl. egy részvény CFD-vel nem lehet szavazni a közgyűlésen).

CFD célja

Betéti kamatokat lényegesen meghaladó spekulatív hozam elérése
(vagy kockázatok fedezése, de ilyenkor ez csak kapcsolódó ügylet)

CFD kockázata

Extrém magas
A CFD-k jellemzője a tőkeáttétel, mely az eredetileg befektetett összeg többszörösének elvesztését is magával vonhatja.

CFD előnyei

Bármikor hozzáférhető
Befektetési lehetőségek rettentő széles tárházát teszik könnyen elérhetővé
Nagyon alacsony tranzakciós költségek

CFD hátrányai

Extrém magas kockázat
Nem biztosítja a mögöttes eszköt jogait
Előfordulhat eltérés a mögöttes árfolyamához képest

Hol érhetők el CFD-k

Spread betting cégek, bankok, befektetési szolgáltatók

Vissza az áttekintőhöz