Babakötvény

A Magyar Államkincstár 40 000 Ft egyszeri állami támogatást adott a 2006. január 1. után született babák részére, és 42 500 Ft egyszeri állami támogatás a 2007. január 1. után született babák részére, amelyet aztán a "Babakötvény" számlán kezel. Lehetőség van azonban ennek a számlának egy banknál való vezetésére, mivel a banknál vezetett számlákra a továbbiakban be lehet fizetni, amire állami támogatás (évi 10%, maximum 6.000 forint) jár. A bankok ráadásul kiemelt magas kamattal kedveznek a Babakötvényeknek. Az így összegyűlt összeget 18. életévének betöltése után adómentesen veheti fel a kötvénytulajdonos tanulmányi, lakhatási, pályakezdési, gyermekvállalás feltételeinek megteremtéséhez vagy a jogszabályban előírt más célokra.

Babakötvény célja

Gyermekek támogatása

Babakötvény kockázata

Kockázatmentes megtakarítás, csakúgy mint egy bankbetét.
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciát vállal a betétek tőkéjének és kamatának visszafizetésére összesen 100.000 euró mértékig banki ügyfelenként.
Egyedül háborúk, katonai puccsok vagy más politikai természetű kockázatokkal kell számolni, ami a bankbetétek befagyasztásához, elkobzásához vezethet, vagy más módon korlátozhatja a hozzáférésünket.

Babakötvény előnyei

Magas kamat
Díjmentes számlavezetés
Állami támogatás
Adó- és illetékmentesség 18 éves korig

Babakötvény hátrányai

18. betöltött életév után vehető fel

Hol érhető el a Babakötvény

Magyar Államkincstárnál

Vissza az áttekintőhöz