Tavaszi hedge fund körkép – nagy mozgások
Dátum:

2021 első negyedéve során nagy mozgásokat láthattunk a figyelt hedge fund-ok rangsorában. A tavalyi első helyezett svájci kezelésű bitcoin trendkövető alap az utolsó helyre esett vissza annak ellenére, hogy idén a bitcoin árfolyama új történelmi csúcsra emelkedett. Ennek oka, hogy ez egy trendkövető alap, aminek az segít, ha nagy korrekciók és felpattanások nélkül mozog az ár egy irányban. Azonban idén megnőtt a volatilitás a bitcoin piacán, és a csapkodásban nem találta meg az irányt a stratégia.

A tavalyi második global macro alap most az élre tört elsősorban az állampapír piacokon elért sikereinek köszönhetően. Ez az amerikai global macro alap bár rengeteg piacon jelen van, elsősorban az állampapírok piacán használ ki egy bizonyos, állandónak mondható jelenséget, ami egyelőre idén (és az elmúlt években egyaránt) nagyon kifizetődő volt.

A második és a harmadik helyen egy “merger arbitrage” (ez annyit tesz, hogy tőzsdei cégek felvásárlásából kíván profitálni) és egy “long/short részvény” (ez egy esésre és emlkedésre egyaránt játszó részvény stratégiát jelent) áll. Eddig nem árultam el többet ezekről az alapokról; valójában mindkettő amerikai kis és közepes méretű, tőzsdén jegyzett bankokra fókuszál, ahol egy évek óta tartó konszolidációs folyamat történik. Ez annyit tesz, hogy a sok kis bank felvásárolja egymást, és egyre kevesebb, egyre nagyobb bank jön létre az USA-ban. Erre a folyamatra számos hedge fund fókuszál 2011-2012 óta.

Amint láthatjuk a fenti táblázatból, szinte minden alap jól teljesített idáig, kivéve az elsőből lett utolsó bitcoin alap, a tavaly utolsó helyen végzett OTP Supra, és további két stratégia. A hazai alapok közül az Aegon Alfa idén nagyon jó formában van.

OTP Supra

Az OTP Suprával – mint a legnagyobb hazai abszolút hozamú alappal – külön is foglalkoztam több alkalommal, legutóbb a sikerdíj számításról szóló cikkben. Ebben azt fejtegettem, hogy valószínűleg 2021-ben fog már csak jelentős kockázatot vállalni az alap a sikerdíj számításának metódusa miatt, ami igaz is lett. 2021 elején valóban magasabb fokozatra kapcsolt az alap, de sajnos egyelőre negatív hozamot termelt a magasabb kockázatvállalás, a mai nappal -11%-on áll a Supra év eleje óta.

Ennek kapcsán ismét meg akartam mutatni a már korábban is bemutatott opció kiíró alappal való összehasonlítást, mert a Supra múltbeli jelentős esései alapján joggal feltételezhetjük, hogy időről időre extrém magas, már-már egy opció kiíró stratégiához hasonló kockázatot vállal fel a Supra kezelője. A korábbi összehasonlítások itt és itt találhatók.

A fenti ábrán logaritmikus skálát használtam, hogy az esések és emelkedések százalékos mértéke egyforma méretűnek látszódjon. Az opció kiíró alap már három brutális esésen van túl, de úgy látszik új csúcsra törhet még. Az OTP Supra viszont a tavalyi esésből nem tudott felállni egyelőre. 2012. szeptember 30. óta a Supra kb. 3% hozamot termelt, míg a másik alap ez idő alatt 260% hozamot hozott a befektetői konyhájára idén április végéig.