Segítség, gazdag vagyok! – kötelező olvasmány privát bankároknak és ügyfeleknek (Könyvajánló)
Dátum:

A pénzügyi sikerek elérését követően gyakran aggodalmak sora váltja fel az eufóriát. A legtöbb vagyonos ember kétségekkel és félelmekkel küzd, melyekre szakértőktől várja a gyógyírt és megoldást. Ez Kees Stoute “Help, I’m Rich!” (Segítség, gazdag vagyok!) című 2015-ös könyvének egyik kiinduló gondolata. A szerző egy svájci privát bank szingapúri irodáját vezette 2007 és 2012 között, majd privát bankároknak adott tanácsot arról, hogyan szolgálhatják jobban ügyfeleiket, végül 3 éve visszaült korábbi bankjának vezérigazgatói székébe.

A könyv fő célja, hogy (a 2008-09-es válság után) újraépítse a bizalmat vagyonos ügyfelek és privát bankárjaik között. A szerző elsősorban a vagyonos emberekhez szól, akiknek szeretné bemutatni mennyi mindenben tud egy valódi privát bankár (tehát, aki nem a bank által forgalmazott termékeket akarja letolni az ügyfelei torkán) segíteni. Másodsorban a privát bankároknak ad betekintést ügyfeleik világába, hogy egy őszinte bizalmi kapcsolatot építhessenek ki ügyfeleikkel.

Miben segíthet egy igazi privát bankár?

“A valódi privát bankár nem pénzügyi termékeket ad el vagyonos embereknek, hanem vagyonnal kapcsolatos problémákra nyújt megoldásokat. […] olyan tudással rendelkezik, ami segíthet a vagyon gyarapításában, védelmében, megosztásában, továbbadásában és élvezetében.” – írja Kees Stoute.

Egy valódi privát bankár az alábbi 5 területen nyújthat segítséget ügyfeleinek:

Terület Példák
Befektetések Hogy készítsünk tervet vagyonos családok számára?
Mikbe fektetnek a vagyonos családok?
Hitelek Hogyan csökkenthetjük egy portfolió kockázatát hitel felvételével?
Életbiztosítások Miért kell életbiztosítás egy befektetési tervhez?
Mire használják a vagyonos családok a unit-linked biztosításokat?
Vagyon stuktúrálás Hogyan adhatjuk tovább a vagyonunkat a legoptimálisabban?
Milyen szerepet játszhat egy trust felállítása a jótékonysági terveinkben?
Vagyon pszichológiája Milyen problémákkal küzdenek a vagyonos családok?
Hogyan vonjuk be a következő generációt a pénzügyekbe?

 

A privát bankár főbb feladatai a támogatás, igényfelmérés, átfogó tervezés, feladatok koordinálása, és akár a következő generációk edukálása. Azonban ahhoz, hogy ezeket a feladatokat elláthassa, mindenek előtt bizalmat kell kiérdemelnie, kiépítenie és fenntartania.

Bizalmi tanácsadó szerepe

A cél tehát mindkét fél számára, hogy a privát bankár valódi bizalmi tanácsadóvá válhasson. A bizalom “képlete” a The Trusted Advisor című könyv szerint az alábbi módon áll össze:

Minél hitelesebb, megbízhatóbb egy tanácsadó, minél inkább meg lehet vele beszélni személyes dolgokat, és minél kevésbé helyezi előtérbe a saját érdekeit, annál nagyobb bizalmat tud kiépíteni.

Egy vagyonos ember fejében valahogy így néz ki a bizalmi tanácsadó szerepe; hogy ez a személy egy jogász, egy privát bankár vagy más bizalmi ember, az leginkább attól függ, hogy a fenti képletben ki érte el a legmagasabb pontszámot.

Bízom benne, hogy egyre több valódi privát bankár lesz Magyarországon is, aki bizalmi tanácsadóvá is válhat egy-egy vagyonos család számára.