Örök kérdések 2.: cég – adó – pénz
Dátum:

Hogy vehetek ki pénzt a cégemből adómentesen?

Alapvetően kétféle adó merül fel a “cégből való pénzkivét “esetében: társasági (amit a cég fizet meg az elért nyereség után) és személyi (amit a magánszemély fizet meg az osztalék után). Társasági adót költségekkel lehet csökkenteni, ezt mindenki ismeri. Érdekesség, hogy például a balti országokban általában csak akkor merül fel társasági adófizetési kötelezettség, amikor osztalék kerül kifizetésre, egyébként a megtermelt nyereség nem adózik, amíg a cégben marad. Ezen kívül léteznek olyan országok, ahol a társasági adó mértéke 0% (vagy nem is létezik), esetleg csak az adott országon kívüli tevékenységek adómentesek.

A kérdés mindig az, hogy mire kell a pénzt a lehető legkisebb adófizetési kötelezettség mellet kivenni? Ha „kenyérre és párizsira” kell, akkor azt egy magánszámlára kell kivenni. Ha autó- vagy ingatlanvásárlásra, akkor az kerülhet a cég nevére is vagy egy leányvállalat nevére is. Ha a cél a cégtől való elkülönítés, akkor is valahogy ki kell venni a cégből.

A fentiekre megoldások lehetnek:

Hogyan tudom elrejteni, hogy valami az enyém?

Itt kétféle megközelítés létezhet. Csak el akarom rejteni, vagy jogilag ne legyen az enyém a teljes kontroll megtartása mellett?

Megoldások lehetnek:

Hogy tudok egyik helyről a másikra utalni, hogy ne tudjon róla senki?

A pénz útját mindig nyomon lehet követni, de meg lehet szakítani egyes pontokon az egyértelmű nyomonkövetést, továbbá nem csak pénzt lehet utalni, hanem értékpapírokat is lehet transzferálni és kriptodevizákat is lehet „utalni”.

Megoldások lehetnek:

Hogy tudok úgy utalni, hogy a bankok ne állítsák meg a tranzakciómat?

Ez a kérdés néhányaknak lehet, hogy értelmetlen, de a mai világban már nem lehet úgy 10-20-100 millió eurókat utalni, mint régen.

Megoldások lehetnek:

A fenti vagy hasonló kérdések esetén forduljon hozzánk bizalommal, a Kapcsolat gombra kattintva.