Örök kérdések 1.: Mibe fektessem a pénzem?
Dátum:

Erre természetesen nem lehet egy rövid bejegyzés keretében választ adni, inkább néhány érdekességet szeretnék csak felvillantani.

A legfontosabb tanácsom, hogy ezzel a kérdéssel olyan szakemberhez forduljon mindenki, akinek széles rálátása van a befektetési piacok egészére, az állampapíroktól a befektetési alapokon át a private equity befektetésekig.

Ki rendelkezik ilyen rálátással?

Miért nem elég egy privát bankár?

Természetesen nagy különbségek léteznek a privát bankárok között, azonban általában egy privát bankár kevés számú lehetőséget kínál fel, és leginkább azt akarja eladni, amin a legtöbbet keres ő vagy a cég, amit képvisel.

Mindenféle klisék puffogtatása nélkül hagy villantsak fel néhány olyan lehetőséget, amit kevésbé ismernek a magyar befektetők. Azt ugyanis, hogy a magyar befektetési szolgáltatóknál és alapkezelőknél milyen hozamokat lehet elérni milyen kockázatok mellett, mindenki ismeri. Van a biztos kevés (infláció felett kevés), és a másik véglet az „esünk, kelünk, néha nagyon bejön, néha nagyon nem”.

Íme néhány példa, amit profi intézményi befektetők is használnak, és nem hinném, hogy a magyar privát bankár fel tudja kínálni lehetőségként: