Mit hoz a második (para)hullám?
Dátum:

A koronavírus második hulláma akkor is pusztító lesz, ha nem lesz erőteljes. Ez ugyanis szerintem hipochondria kérdése lesz, és nem infektológiai kérdés.

Már látszanak a jelei, hogy a nyitás mindenütt a fertőzésszám emelkedésével jár együtt, és senki sem számol már azzal, hogy nem lesz második hullám, de ha nem is lenne erős a folytatás, akkor sem ússzuk meg a gazdasági következményeket.

Ősszel a hidegebb idő beköszöntével egy dolgot biztosan tudhatunk, az északi félteke országaiban felüti a fejét a szezonális influenza. Mivel teszt nélkül gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a koronavírust az influenzától, sokan azt hiszik majd, hogy elkapták a koronavírust, vagy hogy a környezetükben valaki koronavírusos.

Pusztító lesz

Ez már önmagában arra fogja rávenni az embereket, hogy otthon maradjanak, vagy legalábbis távol maradjanak másoktól. Így az emberek saját maguk fogják ismét tönkre tenni a gazdaságot, mindenféle kormányzati és járványügyi intézkedés nélkül. Nem kellenek majd bezárások, lezárások, menni fog ez magától is. Vagyis akár lesz második hulláma a vírusnak, akár nem (feltehetőleg nyilván lesz egyébként), a félelem okozta „parahullám” pusztítóbb lesz minden racionális intézkedésnél.

Idén minden ország örülhet, ha egyszámjegyű GDP visszaesést produkál csak; röpködni fognak a kétszámjegyű csökkenések. Az IMF folyamatosan frissíti az előrejelzését a világgazdaságra vonatkozóan; az Egyesült Államokban most épp 8%-os, az eurózónában 10,2%-os visszaesést várnak. Majd módosítják még ezeket a számokat lefelé az év második felében.

Kitekintés – Mi történt idáig a piacokon?

Őszintén szólva engem meglepett az elmúlt hónapok intenzív részvényemelkedése, nem számítottam rá. A márciusi esés alatt/után sokan kérdezték tőlem, mit csináljanak. A legjobb tippet bátyámnak adtam, akinek azt mondtam március 17-én, hogy középtávon túl vannak adva a részvények (ezt csupán a heti bontású RSI alapján mondtam a főbb amerikai indexekre nézve), és emiatt várható egy felpattanás. Április 21-én mondtam neki, hogy szerintem vége a felívelésnek, mert megtorpant a lendület, és ismét lefordulhatunk. Ebben tévedtem, április végén csak erőt gyűjtöttek a tőzsdék a további emelkedéshez, bár a felpattanás nagy részét bátyám így is bezsebelte.

A piacok mindig arra mennek, amerre a legkisebb ellenállással találkoznak, és amire a legkevesebb ember számít. Ez az emelkedés volt. Március közepén a vezető amerikai és európai tőzsdék betiltották az árfolyamok csökkenésére irányuló spekuláció, azaz a shortolás lehetőségét, ami azt jelentette, hogy rengeteg pozíciót kellett zárni vételekkel nagyon rövid időn belül, ezért láthattunk egy azonnali felpattanást. Ezt a felpattanást lekövették a trendkövető stratégiák, akik gondolkodás nélkül követik a trendeket, így ők is vásárolni kezdtek. A visszapattanásra ráugrottak azok a befektetők, akik megijedtek, hogy lemaradnak az emelkedésről, illetve akik a kieső jövedelmüket remélték tőzsdézésből pótolni.

Mit hoz a második hullám a befektetések számára?

Hogy hol lesz a vége ennek az emelkedésnek, nem tudom. Azt gondolom, hogy a piacok nem árazzák a második hullám pusztító hatásait. Hogy addigra lesz-e vakcina? Nem gondolom. És ha lesz, akkor mi van, be fogja oltatni magát több milliárd ember? Ki van zárva. Esni fognak a piacok? Szerintem igen. Nem tudnak újabb mentőcsomagokat dobni a kormányok olyan mértékben, mint idáig, a puskaport már elhasználták. Nem lehet kamatot vágni. Az egyetlen, amit a kormányok tenni tudnak, hogy részvények vásárlásába kezdenek. Ezt még megtehetik.

Egy nagyon fontos szempont szól egyébként a részvények mellett. Még mindig nulla közeli kamatkörnyezetben élünk, miközben az államok vad eladósodásba kezdtek, amit várhatóan az infláció elengedésével akarnak kompenzálni. Azaz, a biztonságos befektetésekkel nem lehet pénzt keresni, miközben a pénz gyorsuló mértékű inflációja várható. Ilyen esetekben klasszikusan reáleszközöket kell vásárolni: ingatlant, részvényeket. Azonban én személy szerint még várok a jobb beszállási lehetőségekre.