Mit csinálnék a lottónyereménnyel?
Dátum:

Körülbelül egy hónappal ezelőtt valaki elvitte az ötös lottó eddigi legnagyobb nyereményét, ami adózás után körülbelül 5 és fél milliárd forinttal gazdagítja majd a szerencsés nyertest. Gondolom, sokan elképzeltük már, mit csinálnánk a helyében.

Néhányaknak hihetetlennek tűnhet, hogy a tudatos gazdag emberek (például Johnny Depp pont nem ilyen, aki 650 millió dollárt vert el igen rövid idő alatt) éppúgy készítenek pénzügyi tervet, mint a pénzügyileg tudatos átlagemberek, csak a számok és a célok mások. Egy könyvnyi anyagot lehetne írni arról, hogy ezt hogy kell megtervezni és kivitelezni,  én most csak néhány fő gondolatot szeretnék felvillantani: célok, eszközök, vagyonvédelem.

Célok

Először is ki kell találni, hogy mik a céljaink? Ekkora összeg sok célra teremthet fedezetet. Gyerekek, unokák iskoláztatása a számukra legjobb helyen. Gyerekeink útnak indítása, ha felnőnek. Szüleinkről való gondoskodás. Vállalkozás fejlesztése, indítása. Egy szebb vagy nagyobb ház a családnak.  Csecse-becsék (pl. autó, vitorlás, nyaraló) vásárlása. Jótékonykodás, stb.

Kétféle pénzügyi célt kell meghatározni:

1. Mennyi havi/negyedéves/éves jövedelemre van szükségünk? Akinek hirtelen hullik ölébe a pénz, lehet, hogy nem is tudja, mi az a szint, ami kényelmesen belefér, vagy amire tényleg szüksége van.

2. Mikor és milyen nagyobb összegekre lesz szükség a későbbiekben? Ezek az időpontok általában a gyerekek felnőtté válásához, nyugdíjba vonuláshoz valamint a halálhoz köthetők. Mennyit akarok a gyerekeimre hagyni? Mennyire lesz szükségem nyugdíjazáskor? Ezek a kérdések a tehetősek körében is ugyanolyan fontosak. 5 és fél milliárd forint egyáltalán nem elég mindenre.

Azt mondják, ahhoz, hogy valaki úgy éljen, mint a szupergazdagok (tehát magánrepülő, privát séf, alkalmazottak, házak, nyaralók, stb. kompromisszumok nélkül), legalább évi 2 milliárd forintos jövedelemre van szüksége. Ehhez hosszú távon 100 milliárd forintos vagyonra van szükség, hogy ez kényelmesen kijöjjön passzív jövedelemből, és fenntartható is legyen.

Mennyi az annyi?

Ha már tudjuk, hogy mikor mennyi pénzre lesz szükségünk, ki kell számolni, hogy ahhoz mennyi hozamot kell termelnie a vagyonunknak (ingatlankiadásból, osztalékból, kamatokból, hozamokból). Ha például havi 5 millió forintot akarok költeni, mert a nagykovácsi amerikai iskolába iratom a két gyerekemet (kb. másfél millió havonta), nagyszülőknek fogadok bejárónőt, fenntartunk két házat, van bejárónőnk, kertész is segít néha, eszünk, iszunk, nyaralunk és autóval járunk, akkor évi 60 milliót kell keresni. Ez az 5,5 milliárd forintnak csupán 1,1%-a, ami első ránézésre könnyen beleférhet, hiszen ennyit sok mindennel lehet keresni viszonylag nagy biztonsággal (bár például bankbetétek nem fizetnek ennyit ma Magyarországon).

Ha a portfolióm évente 3%-ot is hozna, akkor akár havi 13 millió 750 ezer forintot is költhetnék úgy, hogy nem csökken a pénzem. Mármint nominálisan. Az infláció persze közben “megenné”, és 20 év múlva az öt és fél milliárd forintom már csak alig több mint a felét (!) érné annak, mint ma (jó esetben). Vagyis számolnom kell az inflációval is. Nyugaton évi 3%-kal számolnak hosszú távon az inflációval, de ott is volt már kiugró infláció, itthonról nem is beszélve. Az inflációt itthon azonban elsősorban importáljuk az euró/forint árfolyamon keresztül, így ha eurós befektetéseket is tartok, akkor tudom csökkenteni az inflációs kockázatot.

Tehát ha havi 5 millió forintot szeretnék költeni, akkor évi 1,1%-os hozamra van szükségem, de ahhoz hogy fenn is tudjam tartani az életszinvonalamat, hozzá kell adnom az inflációt, ami tavaly például hivatalosan 3,4% volt (bár én inkább évi 10%-nak éreztem az elmúlt három évben), vagyis 4,5%-os hozamra van szükségem. Hoppá! Ahhoz, hogy 5 és fél milliárd forintból havi 5 milliót költsek, 4,5%-os nettó hozamra van szükségem, ami bruttó 5,3%. Ehhez már kockázatot kell vállalni: pl. ingatlanba, részvényekbe kell fektetni.

Eszközök

Nézzük az opciókat, hogy ez lehetséges-e? Az egyszerűség kedvéért én most 4 fontos lehetőséget fogok áttekinteni, természetesen ezeken kívül még millió és egy dologba lehetne fektetni ezt a pénzt.

1. Magyar lakossági állampapír

Muszáj ezzel kezdenem, hiszen mindenki tudja, hogy ez a “legjobban hozó biztonságos befektetés” ma Magyarországon. Választhatunk például inflációt követő papírokat, ezek a Prémium Állampapírok.  Forintban az inflációhoz kötött 5 éves állampapír az előző évi infláció plusz 1,4%-ot fizeti ki hozamként. Ez a hozam akár havi 6,4 millió forintos havi költést is lehetővé tenne a mi esetünkben, tehát elviekben megfelelhet a célnak. Mivel itt nincs adó, a bruttó egyenlő a nettó hozammal.

Évente egyszer fizet kamatot, vagyis évente egyszer kapnám meg a pénzt (infláció plusz 1,4% kamatot), az 1,4% kamatot költehtném el az év során, amit pedig az “inflációra kaptam”, vissza kéne fektetnem állampapírba, hogy megtartsam a befektetésem vásárlóértékét. Ha valamikor ki akarnék szállni, akkor 2% veszteséggel bármikor ki tudok szállni, legalábbis addig, amíg ezt a lehetőséget az Államkincstár fenntartja.

Mi a kockázatom? Ebben az esetben a magyar államnak adok kölcsön, vagyis ha az állam nem akarja vagy nem tudja visszafizetni, akkor elbukom a pénzem. Kockázat az is, hogy a hivatalos infláció nem egyezik meg az én fogyasztói kosaram áremelkedésével. Az is egy kockázat, hogy ez a lehetőség feltehetőleg nem fog örökké fennállni, ugyanis nem valószínű, hogy a magyar állam életem végéig ilyen mesterségesen magas kamatokat fog fizeteni lakossági államapapírokra. Továbbá forintban van a befektetésem, tehát ha például euróban akarnék költeni valamikor, és közben sokat gyengülne a forint, akkor kevesebbet érne a pénzem.

Lehetőségem van persze arra is, hogy euróban vegyek Prémium Euró Magyar Állampapírt. Ez egy 3 éves papír, ami EU-s infláció + 1%-ot fizet. Itt az évi 1%-ból kb. havi 4 millió 600 ezret tudnék költeni jelenlegi árfolyamon, de ez a forint árfolyam-ingadozásától függene, továbbá az EU átlaginflációjával megegyező mértékben tudnék lépést tartani az áremelkedéssel. Mivel Magyarországon élek, nem biztos, hogy az EU-s átlaginfláció megegyezne az általam mért inflációval, de az is igaz, hogy ezt kompenzálná az, hogy forintgyengülés esetén foritntra átszámolva többet érne a pénzem. Ezt persze nem tudhatom előre, de ez nem egy rossz opció.

2. Ingatlanok

Az ingatlan már egy sokkal bonyolultabb dolog. Nem lehet belőle pont olyan értékben venni, amennyi pénzünk van. Időbe telik megvenni és eladni, ráadásul ügyvéd kell mindenhez. Aztán foglalkozni kell vele, felújítani, karbantartani, hirdetni, egyezkedni a bérlővel stb. Viszont cserében sok olyat nyújt, amit más befektetés nem tud, és van lehetőség az előbb említett feladatok kiszervezésére is, azaz nem kell feltétlenül minden nehézséggel nekem megbírkózni.

Ingatlannal már kétféleképpen kereshetek pénzt; nem csak hozamot ad (feltéve, hogy van bérlőnk, aki fizet is), hanem az ingatlan ára is változhat. Hosszú távon azt mondhatjuk, hogy az ingatlanok legalább az inflációval megegyező mértékben drágulnak (ez  persze függ az ingatlan elhelyezkedésétől), ami nagyon jó, de rövid távon minden további nélkül lehet 10-20-30%-ot is bukni egy ingatlanon.

Ingatlan bérbeadással manapság éves nettó 4-8%-os hozamokat lehet elérni (tudom ez nem pontos szám, de körülbelül ezek a reális hozamok), tehát ez is megfelelhet a céljainknak hozam szempontjából. Én több országban is vennék ingatlant, de sehol sem kifejzetten nagy értékűt, hogy csökkentsem a kockázatomat egy-egy országgal szemben. Olyan helyen vásárolnék, ahol már jártam, és ahova szívesen visszatérnék. Már csak azért is vonzana a külföldi ingatlan, mert saját célból is jól jöhet extrém esetekben (pl. háborúk, járványok, természeti katasztrófák stb. persze feltéve, hogy lehet utazni ilyen helyzetekben). Nem vagyok tapasztalt ingatlan-befektető, de biztosan megnézném olyan cégek ajánlatait is, mint például a BRIC Investment, akik segítenek az adásvétel lebonyolításától kezdve a bérlők szerzéséig mindenben.

3. Részvények

A harmadik nagyon ismert befektetési lehetőség a részvénybefektetés. A részvényeket elsősorban azért teszi mindenki a portfoliójába, mert hosszú távon ezzel lehet a legtöbbet keresni. Pl. az amerikai S&P 500 index az elmúlt 100 évben átlagosan 3,3%-ot hozott évente az infláció felett, és ha valaki a kapott osztalékokat is újra befektette volna, akkor ez a szám 7,4% lett volna. A részvények további nagy előnye, hogy bármikor, percek alatt ki-be- lehet szállni, és legtöbb esetben osztalékot is fizetnek, vagyis folyamatos jövedelmet is tudnak biztosítani.

Rengetegen írtak már részvénybefektetésekről, hogy hogy működik, hogy lehet beszállni stb, én ezekről nem akarok itt írni. Engem alapvetően az osztalékfizető részvények érdekelnének, és főként azért tartanám őket, hogy legyen egy olyan része a portfoliómnak, ami jövedelmet biztosít, de amihez bármikor hozzá tudok férni. Emellett hedge fund-okba is fektetnék, mivel egyrészt ez a szakterületem, másrészt azért, mert részvényeket tartani hedge fund-okkal kiegészítve sokkal kellemesebb élményt nyújt: ugyanannyit lehet keresni kisebb kockázat felvállallásával.

4. Hedge fund-ok

Az előző posztokban már sokféle hedge fund-ról írtam. Az 5 és fél milliárd forint nyeremény egy részéből már egy szép kis portfoliót lehetne összeállítani. 5 millió dollártól már sok lehetőség nyílik meg, 10 milliótól (kb. három milliárd forint) pedig már egy jól átgondolt, diverzifikált portfoliót lehet összeállítani. Én az amerikai részvénybefektetéseim mellé vennék abból az esésvédelem stratégiából, amiről írtam az egyik előző cikkben. Továbbá tartanék néhány válságálló kvantitatív és volatilitás stratégiát, aminek a hozamát a múlt havi körképben is megmutattam.  Ezzel a portfolióval hosszútávon is egy 10% körüli hozamot tudnék megcélozni.

Sőt a portfoliónak egy nagyon kis részét (maximum 3%-át) kifejezetten kockázatos stratégiákba is tenném, amik extrém magas hozampotenciállal (nagyon magas kétszámjegyű hozamok) bírnak.

Összefoglalás

Tehát összefoglalva az alábbi opciók közül válogatnék:

Várható hozam
Infláció + Reálhozam Időtáv
Prémium MÁP Magyar 1-1,4% 3-5 év
Prémium Euró MÁP EU 1% 3 év
Ingatlanok Helyi, de csak hosszú távon 1-10% 10+ év
USA Részvények USA, de csak hosszú távon 3-4% 10+ év
USA Részvények + hedge fundok USA, de csak hosszú távon 3-7% 10+ év

Struktúra: védelem és következő generációk

Miután megvannak az eszközök, amivel elérhetem a hozamcéljaimat, ideje más célokra is gondolni. Hogyan tudom ezt a vagyont megvédeni mások elől, és hogyan tudom a legoptimálisabban átadni a következő generációknak?

Ehhez a legfontosabb eszköz egy trust (esetleg magánalapítvány) felállítása lenne. Egy trust-on keresztül védelmet nyújthatok a családi vagyon számára csőd, peres eljárások és akár adóhivatali problémák esetén. Sőt, szabályokat találhatok ki, hogy a gyerekeim, unokáim hogyan használhatják fel a pénzt; például csak 30 éves koruk után férhetnek hozzá, vagy csak egy járadékot kapnak, vagy a vejeim nem kaphatnak semmit, ha elválnak (még csak kis gyerekeim vannak, de valahogy már most felvillanyoznak ezek a gondolatok…).

Azonban mivel nem én vittem el a főnyereményt, így csak sok örömöt kívánhatok a lottónyertesnek a vagyon élvezetében és felhasználásában! 😉