Mire jó még egy befektetési alap?
Dátum:

Mármint azon kívül, hogy jó hozamokat érjünk el. Miért van több ezer olyan befektetési alap a világon, amit senkinek sem értékesítenek? A válasz roppant egyszerű: saját célra lett kitalálva pl. egy család részére, egy befektetői társaság részére, egy ismert ember részére stb. Miért jobb egy befektetési alap létrehozása egy céghez képest?

Egy cég igazgatói és tulajdonosai megtalálhatók a cégnyilvántartásban, akár ingyen meg lehet nézni az interneten (pl. Magyarországon vagy Szlovákiában), akár fizetni kell a hozzáférésért (pl. Angliában vagy Hollandiában). Megoldást jelenthet az offshore cég, ahol nem nyilvánosak ezek a cégadatok, de egyrészt – mint tudjuk – onnan kiszivároghatnak információk, ami ciki, másrészt pedig nem biztos, hogy kívánatos, ha offshore cégünk tulajdonol valamit jogi, reputációs vagy gyakorlati szempontokból.

Ezzel szemben, ha egy befektetési alapon keresztül birtokolunk valamit, annak a tulajdonosait senki nem fogja sehonnan előszedni vagy kiszivárogtatni. Számlanyitás és egyéb bizonyos esetekben a végső tulajdonosok felfedését kérhetik, de nem feltétlenül van erre sem szükség minden esetben. Egy kivétel van természetesen; bűncselekmény esetén minden érintett köteles lesz kiadni a tényleges tulajdonosok nevét, mint ahogy ez igaz minden jogi formára.

A befektetési alapok jellemzően adómentesek, nekünk csak akkor kell adót fizetni, ha a befektetési jegyeinken hozamot realizálunk (feltéve, hogy a befektetési jegy tulajdonosa mi vagyunk magánszemélyként, és nem egy hong kong-i cég, ahol nincs árfolyamnyerség-adó, vagy éppen egy cook-szigeteki trust, csak hogy egy pár lehetőséget említsünk). Egy befektetési alapban ügyvéd és cégbíróság nélkül tudunk részesedést adni-venni. Értékpapírszámlára lehet helyezni, ott tarthatjuk a magyar vagy svájci vagy akármilyen privátbankunk értékpapírszámláján, ahonnan azokat tovább transzferálhatjuk, ha szükséges. Pénzügyi intézményrendszert vonhatunk köré (pl. letétkezelő), ha a biztonság érdekében külső szereplőket szeretnénk bevonni.

A befektetési alapokban rejlő lehetőségek szinte végtelenek, aminek természetesen ára is van. Ahhoz, hogy értelmes keretek között egy alapot működtetni tudjunk, legalább szükségünk lesz egy adminisztrátor cégre, aki fel tudja állítani és üzemeltetni a struktúrát. Nyugat-Európában vagy a Karib-térségben a tapasztalatom szerint már kb. évi 15-20 ezer eurótól működtethető egy ilyen struktúra.