Miért nem írok hedge fundokról?
Dátum:

Azért nem írok mostanában a hedge fundokról, mert jelen helyzetben sokkal kevésébé érdekesek. Mindenki – teljesen jogosan – el van foglalva a részvény-, áru- és kriptopiacokkal.

Mindhárom szárnyalása mögött más okokat és dinamikát látok, de teljesen megértem, ha most mindenki ezekkel van elfoglalva.

Nyugaton a helyzet változatlan

A részvényekkel kapcsolatban továbbra is fenntartom azt, amit 2020 augusztusában írtam, vagyis véleményem szerint a következő 5-10 év még kifejezetten jó lehet az amerikai részvénypiacokon. Igaz, hogy az infláció és az azzal járó elkerülhetetlen kamatemelések (monetáris szigorítás) befolyásolhatják némileg a pályát, de szerintem csak rövid- vagy legfeljebb középtávon.

“In Bitcoin We Trust” – én még bőven látok fantáziát a kriptodevizákban. 2018-ban értettem meg miről szól a bitcoin, és azóta is azon a véleményen vagyok, hogy az elfogadottsága nőni fog, amivel práhuzamosan az árfolyam is sokszorzódni fog a jelenlegi szintekhez képest. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a politika tehet még kísérleteket a kriptopénzek visszaszorítására, de nem látom reálisnak, hogy ezt a világ nagy részén meg tudják tenni.

A kötvénypiacok (investment grade és high yield) már évekkel ezelőtt kifulladtak valójában, és jelenleg nagyon sérülékenyek a kamatemelések miatt (emelkedő hozamok = eső kötvényárak). Az elmúlt időszakban sokkal inkább az emelkedő hozamokra játszó befektetésekkel lehetett keresni. Lásd pl. Marketprog Reverse MAX (a MAX index esése esetén emelkedik).

Az árupiacokon óriási emelkedéseket láthattunk; nem véletlen hogy a legjobban teljesítő magyar alapok közül sok a nyersanyag alap. Azonban ezekkel kevésbé foglalkozik az átlagbefektető, és az idei emelkedés is sokrétű, illetve kevésbé látható, hogy meddig fog kitartani.

Mivel az arupiacok kivételével a fenti trendek mind hosszú távúak, nem igazán tudok vagy akarok hozzátenni semmit. Viszont, mivel ilyen “könnyen” lehet pénzt keresni részvényekkel, “kriptóval”, vagy úgy viszonylag könnyen meglovagolható trendekkel általában véve, az abszolút hozamú befektetések sokkal kevésbé érdekesek.

10 év múlva lesz csak érdekes megint?

Amikor a piacok jól mennek, azok, akik a piac irányától függetlenül tudnak pénzt keresni (ezek az abszolút hozamú befektetések vagy külföldön tágabban értelemzve a hedge fund-ok), alacsonyabb hozamokat érnek el a piacokhoz képest.

Ha nagyon őszinték akarunk lenni, már sok éve vesztett vonzerejéből ez a szegmens, de az utóbbi két évben nagyon látványosan vált érdektelenné. Az abszolút hozamú és hedge fund típusú befektetések ugyanis alapvetően azzal a céllal jöttek létre, hogy minden körülmények között hozamot termeljenek, amit általában úgy tudnak elérni, hogy bikapiacokon kevesebbet hoznak, medvepiacokon pedig nem esnek vagy csak kicsit.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy 2008-ban és 2009-ben nagyon nagy érdeklődés volt irántuk, valamint utána még jó pár évig az újbóli eséstől való félelem támasztott keresletet. 2018 februárjában és 2020 tavaszán egy-egy újságcikk erejéig még lehetett hallani róluk, de alapvetően nem ők állnak a rivaldafényben.

Sőt, ha igaz az, hogy még 5-10 évig kitart a bikapiac a részvénypiacokon, akkor lehet, hogy csak 5-10 év múlva fog újra felértékelődni az abszolút hozamú stratégiák szerepe.

Van, aki mást akar

Természetesen van, aki mást akar, és nem (csak) részvény-, kripto- vagy árupiaci befektetésekben gondolkodik. Kinek lehet érdekes most is az abszolút hozamú befektetés?

Aki magára ismert a fentiek közül legalább egy esetben, annak érdemes ezekkel a stratégiákkal megismerkednie. Vegye fel a kapcsolatot velem, és részletesen elmondom, hogy tudja elérni a céljait abszolút hozamú vagy hedge fund befektetésekkel.