Magántőkealap helyett holland light AIFM
Dátum:

Néhány bejegyzésben már megemlítettem, hogy egy befektetési alap sokszor jobb megoldás az inkognitó eléréséhez, mint egy offshore cég, ahonnan kiszivároghatnak az adataink, és amivel komoly reputációs kockázatot futunk.

A következő kérdés természetesen az, hogy milyen alapot érdemes létrehozni ilyen célból. Európában befektetési alapokat és alapkezelőket általában véve költséges és nehéz létrehozni illetve üzemeltetni, azonban az alternatív befektetési alapokat és alapkezelőket szabályozó EU-rendelet, az AIFMD nyitva hagyott egy kiskaput; azon alapkezelők, akik kizárólag zártkörű alapokat kezelnek, és a vagyonuk nem haladja meg a 100 millió eurót (vagy bizonyos esetekben az 500 millió eurót), mentesülhetnek a szabályozások nagy része vagy akár mindegyike alól, ami lehetővé teszi, hogy egyszerűen és olcsón lehessen ilyen alapokat létrehozni és kezelni. Ez a szabályozás a light AIFM szabályozás.

Magyar szabályozás

Könnyített (vagy de minimis) szabályozás alá eső alapkezelőt minden EU tagállamban létre lehet hozni. Magyarországon is létezik ilyen, de az erre vonatkozó törvény (Kbftv) csupán néhány könnyítést tett számukra; továbbra is meg kell felelni a tőkére (125 ezer euró jegyzett tőke), a személyi feltételekre (pl. vezető tisztségviselőknek megfelelő vezetői gyakorlattal kell rendelkezniük), és tárgyi feltételekre vonatkozó követelmények többségével.

Valódi könnyítések egyedül a kockázati tőke- és magántőkealapokra vonatkoznak. Az ilyeneket kezelő alapkezelők már lehetnek egyszerű részvénytársaságok (5 millió forint alaptőke), a vezetőkre már könnyebben teljesíthető feltételek vonatkoznak, és ami a legfontosabb, hogy nem tartoznak az MNB felügyelete alá.

Viszont egy sor megszorítás vonatkozik a magántőkealapokra: minimum 6 naptári évre kell létrehozni őket, csak zártvégűek lehetnek (azaz nem lehet ki- és beszállni menetközben), kizárólag vállalatok, vállalatrészek finanszírozására használhatók (pénzkölcsönt csak olyan vállalatoknak adhatnak, amiben rendelkeznek részesedéssel is), és nem használhatnak tőkeáttétételt. Minimum 250 millió forint, maximum 500 millió euró lehet a vagyonuk, és kizárólag pénzeszközökkel lehet beszállni.

Holland szabályozás

Hollandia azért emelkedik ki az EU többi tagállama közül, mert ők vezették be a legengedékenyebb light AIFM szabályozást.

Itt az alapkezelőre nem vonatkozik semmilyen tőkekövetelmény vagy személyi feltételnek való megfelelés. Az alapkezelő lehet egy kft (B.V.), amit 0 euró alaptőkével lehet létrehozni. Az igazgató lehet cég vagy egyetlen magánszemély is, akit az itthoni gyakorlattal ellentétben nem kell bejelenteni, így ez sem kerül semmibe. Az egyetlen feltétel, hogy holland cég legyen, és rendelkeznie egy holland (nem virtuális) irodával.

Az alapra nem vonatkozik semmilyen kikötés, bármibe fektethet, megkötés nélkül adhat kölcsön is, és lehet nyíltvégű is (azaz menet közben lehetőség van ki- és beszállásra, bár ez esetben csak 100 millió euró a vagyon plafon). Az egyetlen megkötés, hogy az alapvető riportálási elvárásoknak eleget kell tenni, és emiatt ajánlott egy ún. adminisztrátor céget alkalmazni. Az adminisztrátor a riportálás mellett a banki kapcsolatokban és egyéb jogi-adózási kérdésekben is szinte elengedhetetlen.

Óriási előny lehet az is, hogy egy magántőkealapba csak pénzeszközzel szállhat be egy befektető, míg egy holland alapnál lehetőség van ún. in-kind befizetésre, azaz vagyonelemek is bevihetők az alapba.

További előny lehet egy holland alapnál, hogy a befektetőket (akik lehetnek offshore entitások is akár) nem látja senki az adminisztrátoron kívül (bár a tényleges tulajdonosi nyilvántartásba előbb-utóbb bekerülnek majd az alapok 25% feletti tulajdonosai is, mint minden EU tagállamban), míg egy magyar magántőkealapnál az első jegyzőket le kell jelenteni az MNB számára. Az is fontos lehet, hogy egy magyar alap legkönnyebben magyar bankszámlát nyit, míg egy holland alap külföldi számlával fog rendelkezni.

Összehasonlítás

Táblázatban összefoglalva a két megoldás közötti különbségek:

Magyar magántőkealap Holland light AIFM
Alapkezelő Zrt. (5 millió forint tőke) B.V. (akár 0 euró tőke)
Személyi feltételek Bejelentett ügyvezetők (fizetés, szabályok), igazgatóság, felügyelő bizottság Nincs szabály, nem kell munkaviszony
Tárgyi feltételek Iroda, telefon stb Iroda
Felügyelet Nincs, csak MNB regisztráció Nincs, csak AFM regisztráció
Alap minimuma 250 millió forint 100 000 euró
Alap maximuma 500 millió euró 100 millió euró tőkeáttétellel együtt, vagy 500 millió euró, ha 5 évig nem visszaváltható
Befektetők Szakmai befektetők, MNB-nek kell jelenteni Min. 100 000 euró/befektető vagy max. 149 befektető (nincs riportálás)
Jegyzés Csak pénzben Pénzben vagy in-kind (vagyonelemek bevihetők)
Mibe fektethet? Kizárólag vállalat(rész) finanszírozása. Nem lehet tőkeáttétel. Bármibe megkötés nélkül
Időtartam Min. 6 naptári év Nincs megkötés
Külső szereplő Nem szükséges Adminisztrátor (holland)
Létrehozás 6 hónap 6 hét

 

Adózásról szóló információk: Adózás helyett befektetési alap

Amennyiben valamelyik megoldás felkeltette érdeklődését, forduljon hozzám bizalommal a Kapcsolat gombra kattintva.