Hogy lehet befektetni a “4000%-ot hozó hedge fund”-ba?
Dátum:

A hónap elején egy Wall Street Journal cikk nyomán az Index és a Portfolio is írt az Universa Investments-ről, ami egy extrém kockázatokra specializálódott amerikai hedge fund menedzser. Az extrém piaci eseményeket szakszóval “tail risk”-nek nevezzük, az ezekre spekuláló stratégiákat pedig tail risk hedge stratégiáknak (köznyelvben sokan csak “terrorist fund”-nak hívják). Ezekről az alapokról már írtam a válságálló befektetésekről szóló cikkemben.

Universa Investments

Ebben a műfajban az Universa Investments valóban az egyik legjobb  és legismertebb a világon. A 2008-as válság óta majdnem 40%-ot hozott a stratégiájuk idén március végéig, miközben a hasonló alapok (Eurekahedge CBOE Tail Risk Index) átlagosan 27%-ot buktak ugyanezen időszak alatt. Az Universa nagyon olcsón ad biztosítást a részvénypiaci esések ellen, miközben 2008-ban, 2011 őszén, illetve idén az első negyedévben szép pozitív hozamot ért el. Számszerűleg ez azt jelenti, hogy évi 1-2%-ot visz el, amikor mennek a piacok, viszont magas pozitív hozamokat ér el, amikor beesnek a részvények.

Ha hozzávesszük, hogy ezt a stratégiát senki sem önmagában tartja, hanem egy részvénypiaci portfolió mellé veszi meg, akkor még legnyűgözőbb az eredmény: az elmúlt 12 évben úgy fektethetett valaki az amerikai részvénypiacba, hogy az S&P500 index teljesítményét hozta vagy akár felülteljesítette, és a visszaeséseket is tompíthatta eközben. A tényleges eredmény nyilvánvalóan attól függött, hogy ki milyen arányban keverte az Universa-t a részvénybefektetésekkel.

Az említett cikk arról szólt egyébként, hogy az Universa egy ügyleten 4144%-os hozamot ért el a márciusi piaci esésben. A média szereti felkapni az ilyet, de valójában ez nem egy extrém történés. Márciusban akkora mozgások voltak a piacokon, hogy egy-egy opció értéke könnyűszerrel megtízszerezhetődött vagy akár a negyvenszeresésére is felmehetett. Az Universa teljes portfoliója egyébként kb. 8,5%-ot hozott a befektetőknek a konyhára márciusban.

Hogy lehet ilyenbe fektetni?

Alapesetben az Universa intézményi ügyfelekkel dolgozik, és minimum 100 millió dollár értékű portfoliókra “ad biztosítást”, ehhez a befektetőknek kb. 10 millió dollárt (vagy akár még annál is kevesebbet) kell elhelyezniük egy számlán (hiszen származtatott ügyletekről beszélünk).

Természetesen sokunknak nincs 100 vagy akár 10 millió dollárja, hogy ilyenbe fektessünk. Ezért nekük többieknek egy amerikai alapkezelő indított egy alapot, amin keresztül lehetőségünk van befektetni akár tisztán az Universa-ba, akár egy részvényekkel mix-szelt portfolióba. Itt a minimum befektetés már csak 100 ezer dollár, meg kell felelnünk néhány feltételnek, és máris részesei lehetünk a világ egyik legprofibb befektetési stratégiájának.