Biztosítás, mint befektetés – Koronavírus hatása a biztosításhoz kötött befektetésekre
Dátum:

A biztosításhoz kötött befektetések (insurance linked investments vagy insurance linked securities, röviden ILS) olyan Magyarországon szinte teljesen ismeretlen befektetési eszközök, amiket biztosítók, viszontbiztosítók (vagy nemzetközi szervezetek, pl. Világbank) bocsátanak ki azzal a céllal, hogy biztosítási kockázataikat (pl. hurrikán, földrengés, halálozások) a befektetőkre hárítsák át egy előre meghatározott hozam fejében.

Katasztrófa kötvények

A legegyszerűbb ezt egy amerikai hurrikánhoz kötött katasztrófa kötvényen (catastrophe bond, röviden cat bond) keresztül szemléltetni, ami kétszámjegyű hozamot (pl. LIBOR+12%) fizet a befektetőknek mindaddig, amíg le nem csap egy bizonyos erősségű hurrikán vagy trópusi vihar a kötvény kibocsátási tájékoztatójában megadott helyszinek egyikén. Ebben az esetben viszont a befektetők elveszít(het)ik a tőkéjük egy részét (haircut).

A legtöbb ilyen kockázattranszfer (hiszen a biztosító átadja a biztosítási kockázatát a befektetőknek) azonban nem katasztrófa kötvények formájában valósul meg, hanem egyedi privát tranzakciókon keresztül, amikor egy (viszont)biztosító és egy befektető (pl. hedge fund) megállapodnak az egyedi feltételekben.

A magas hozamok oka, hogy bizonyos kockázatokra, pl. floridai hurrikán, nem áll elég tőke a viszontbiztosítók rendelkezésére (diverzifikációs és szabályozói szempontok miatt), ezért befektetőket vonnak be a viszontbiztosítási piacra.

Életbiztosításhoz kötött befektetések

Bár az előző példa a nem-élet típusú biztosításokra vonatkozott, jól szemlélteti hogy működik ez a piac. A (viszont)biztosítók az életbiztosítási portfoliójuk egy részét is viszontbiztosíthatják ehhez hasonló tőkepiaci tranzakciókkal; kötvényeken vagy privát tranzakciókon keresztül.

Érdekesség, hogy a Világbank is bocsátott ki járványokhoz kapcsolódó kötvényt. A Világbank azért bocsátotta ki ezt a kötvényt, hogy egy világméretű járvány esetén tudjon segíteni a fejlődő országoknak. Bővebb információ például itt: https://www.euromoney.com/article/b1klyqsykl0d0m/when-will-coronavirus-covid19-trigger-the-world-bank39s-pandemic-bond

A világ egyik legnagyobb hedge fund befektetője a viszontbiztosító piacon a londoni Leadenhall Capital. Márciusi hírlevelükben azt írják, nem számolnak a koronavírus kapcsán a halálozási vagy megebetegedési kockázatok jelentős emelkedésével egyelőre.

Ennek az az oka, hogy egyrészt még kevés adat áll rendelkezésre, másrészt pedig az, hogy a viszonbiztosított életbiztosításokkal bíró személyek átlagéletkora lényegesen alacsonyabb, mint a COVID-19 által veszélyeztetett réteg. Továbbá az is kedvez most a biztosítóknak, hogy a választható műtéteket elhalasztják a kórházak, így ilyen típusú műtétekre és kórházi ellátásra most nem kell fizetniük az ügyfeleknek.

A kockázatokat sokkál inkább abban látják, hogy a gazdasági visszaesés miatt sokan nem fizetik majd tovább biztosításukat, ami bevétel kieséshez fog vezetni a biztosítóknál, így náluk is.

Mennyit lehet ilyen befektetésekkel keresni?

Ha valaki szeretne egy biztosítási portfolióba fektetni, akár élet, akár nem-élet üzletágakban, akkor ezt hedge fund-okon keresztül teheti meg a legkönnyebben. Például a már említett Leadenhall Life Fund 2012 második fele óta működik, és az elmúlt 7 és fél évben átalgosan évi 4,1%-ot hozott dollárban úgy, hogy minden hónapja pozitív volt.

Ha valaki természeti katasztrófákhoz kötött biztosításokba szeretne fektetni, akkor sokszor magasabb hozamokat érhet el, de jóval nagyobb volatilitást is vállalnia kell. A Leadenhall Capital több kockázati szintű alappal is rendelkezik, amik évi 5-10%-os hozamot is képesek termelni, de például 2017-ben az egyik kockázatosabb alapjuk 15%-ot bukott az amerikai hurrikánszezon alatt, és 2018 is mínuszos lett egy hurrikán és a kaliforniai erdőtűz miatt.

A biztosításhoz kötött befektetések azok számára lehetnek érdekesek, akik kötvényportfoliójukat szeretnék bővíteni, diverzifikálni, és biztosítási portfoliókból szeretnének kötvénytípusú hozamot elérni, és nem egy biztosító társaság részvényeibe fektetni, ahol ki vannak téve többek között a biztosító üzemeltetési kockázatainak valamint a részvényárfolyamok ingadozásának.

Természetesen fontos látni azt is, hogy az ilyen típusú befektetésekből nem lehet naponta vagy hetente ki-beugrálni, általában évente négyszer vagy kétszer van lehetőségünk a kiszállásra, ezért hosszútávú befektetőknek ajánlott. Külföldön a nyugdíjpénztárak és az alapítványok az ilyen típusú hedge fund-ok legnagyobb befektetői.

Életbiztosítási kötvények, mint üzlet

A biztosítási piacra azonban nem csak a biztosítók oldaláról tudunk beszállni. Az Egyesült Államok több államában ugyanis lehetőség van arra, hogy az ügyfelek eladják másnak életbiztosításaikat, amiket nem kívánnak tovább fizetni. Ezt az ügyfelek egy brókeren keresztül tudják megtenni, és értelemszerűen magasabb áron, mint ha a biztosító vásárolná vissza a biztosításukat.

Miután a befektető megveszi a kötvényt az eredeti szerződőtől, ő fizeti a biztosítás díját a biztosított haláláig (ezek mind amerikai, teljes életre, azaz halálig szóló biztosítások), aminek bekövetkeztekor a biztosítási összeget a befektető kapja meg.

Ezeket a másodpiacon értékesített életbiztosítási kötvényeket life settlements-nek hívják angolul, és nagyobb tételben bankok, hedge fund-ok és más intézményi befektetők vásárolták fel a 2008-as válságig. 2008 után azonban a bankok már nem tarthattak ilyen eszközöket, illetve nem érte meg nekik tartani az új tőkekövetelményi szabályok miatt, így ők kiszálltak erről a piacról.

A life settlements-be fektető hedge fund-ok viszont káprázatos hozamokat értek el a 2008-as válság óta, a legtöbb évben magas kétszámjegyű hozamokat is, nem volt soha egyetlen mínuszos évük idáig. Van olyan alap, ami minden évben 11-23%-os hozamot könyvelt el 2009 óta.

Mivel ezek az alapok akkor keresnek pénzt, ha a náluk lévő kötvények biztosítottjai meghalnak, számukra egy megugró halálozási arány kedvező lehet. A koronavírusnak ők lehetnek az egyik haszonélvezői, akármennyire is visszataszító sokak számára ez az üzlet, mert az ő “biztosítottjaik” szinte kizárólag 70 év felettiek, és az ő esetükben valóban megnőhet a halandóság.