Áprilisi körkép – Idén is lehetett már kétszámjegyű hozamokat keresni
Dátum:

Minden hónapban közzé fogom tenni, hogy az általam követett hedge fund-ok mennyit hoztak az elmúlt hónap végéig.

A portfolio.hu már beszámolt néhány nagy hedge fund-ról. Én nem követem ezeket az alapokat, mert valójában sokszor nem elérhetők; vagy 10 millió dolláros minimum befektetést várnak el, vagy egyáltalán nem fogadnak új ügyfeleket.

Az alábbi táblázatban olyan stratégiákat tüntettem fel (név nélkül), amik elérhetők, nyitva állnak új ügyfelek előtt, és alacsonyabb összegekkel is elérhetők. Az alapokat a 2020-as hozamok alapján rangsoroltam, az indulástól mért hozamok évesített hozamok, és belevettem az összehasonlítás kedvéért a három legismertebb abszolút hozamú alapot is: OTP Supra, Aegon Alfa és Citadella.

A listát egy nagyon kockázatos global macro alap (ez az a stratégia, amit a hazai abszolút hozamú alapok is űznek) vezeti. A második egy svájci bitcoin trendkövető alap, ami az év elején hozott nagyon jól. A harmadik pedig az a long/short volatilitás alap, amiről már írtam a válságálló befektetésekről szóló cikkben is.

Márciusban az alapok jó része nagyon komoly esést könyvelt el, de jó néhány alap volt, aminek sikerült pénzt csinálnia ezen a piacon is. Alapvetően azok az alapok teljesítettek jól, amikről a korábbi cikkekben is írtam már. Érdekesség viszont, hogy két opció kiíró stratégia is pluszban van idén, amiknek viszont a tankönyv szerint nagyon jelentős mínuszban kellene lenniük.