Adózás helyett használjunk befektetési alapot
Dátum:

Korábban írtam arról, hogy egy holland light regime alatt működő befektetési alapnak milyen előnyei lehetnek sok szempontból, de akkor az adóoptimalizációs lehetőségeket nem említettem.

Adómentesség

A befektetési alapok ugyanis szinte kivétel nélkül nem esnek a társasági és árfolyamnyereség-adó hatálya alá. Adófizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha egy befektetési alap tulajdonosa pozitív hozamot realizál, ami után a saját adóilletősége szerint árfolyamnyereség-adót kell fizetnie.

Magyarországon 2006. szeptember 1-jén vezették be a kamat- és árfolyamnyereség-adót. 2006 nyarán ez szakmai körökben ismert volt, hogy a vagyonos emberek befektetési alapokat hoztak létre, hogy azokon keresztül valósítsák meg befektetéseiket a későbbiekben. Ezért jött létre például 2006. augusztus 22-én a Platina Alfa, Béta, Gamma, Delta alapok (akkor még Concorde Alapkezelő alatt). Azóta számos ilyen célú értékpapíralap (részvények, kötvények, stb.), ingatlanalap (ingatlanok tartására és üzemeltetésére) és magántőkealap (cégek, üzletrészek) jött létre Magyarországon.

Tehát ha valaki létrehoz egy befektetési alapot, akkor egészen addig nem kell adót fizetnie, amíg nem vesz ki pénzt az alapból. Addig viszont adózás nelkül tudja újra és újra befektetni a pénzt a végtelenségig. Ahogy írtam a holland light alapokról, ezekben az alapokban bármilyen befektetési cél megvalósítható (lehet benne üzletrész, ingatlan, részvények, bármi), nincs semmilyen megkötés.

Egyéb előnyök

Ami további érdekesség, hogy a holland “light alapokba” nem csak pénzt (magyar alapokba csak pénzt lehet befizetni), hanem vagyontárgyakat is be lehet vinni egy csereügylet keretében.

Tehát ha van három cégem, amit be akarok vinni az alapba, megtehetem úgy, hogy az üzletrészeket odaadom az alapnak (aminek én vagyok az irányítója) és cserébe befektetési jegyeket kapok. Ha az alapom eladja a cégeket, nem keletkezik adókötelezettség az alap számára.

A befolyt összeget pedig adó megfizetése nélkül fektethetem további projektekbe, befektetésekbe vagy adhatok kölcsön más cégeknek, stb, a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Az alapokban végrehajtott tranzakciók előnyei, hogy – amennyiben az alap befektetői átvilágíthatók és “tiszták” – a tranzakciók későbbiekben nem kötődnek az befektetőhöz, hanem azokat a holland adminisztrátor intézi. Akár több százmillió eurós utalások sem akadnak el a bankoknál az adminisztrátor és a bank kapcsolatának köszönhetően.

Az alapok további előnye, hogy a befektetők köre ügyvéd és közjegyző nélkül változtatható; be lehet vonni egy családtagot vagy üzleti partnert, akik később ugynúgy ki is szállhatnak ellenőrzött, biztonságos körülmények között, hiszen az alap független adminisztrátora szavatolja a tranzakciók biztonságát. Ez egy vagyon eladására, átadására vagy utódlására is megoldást kínál.

Igaz, hogy vannak olyan cégstruktúrák a világon, amik részben hasonló előnyöket tudnak felvonultatni, azonban ezt mind egyben, mindent saját kézben tartva, ráadásul az EU-n belül, tudomásom szerint csak az alapok tudják.

Miért Hollandia?

A korábbi cikkben leírtam, hogy Hollandia vezette be a legrugalmasabb szabályozást a kis méretű (100 illetve 500 millió euró alatti) befektetési alapok számára.

A másik fontos tényező, hogy nagyon olcsó egy holland light alap működtetése más nyugat-európai struktúrákkal összevetve. Az üzemeltetési költség évi kb. 20 000 eurótól indul struktúrától függően, az alapítás pedig kb. 30 000 euróba kerül. Hogy ezek az összegek mikor térülnek meg, az mindenkinek a saját helyzetétől függ.

Példaképpen egy luxemburgi struktúra felállítása 100-250 ezer euróba kerül, a működtetés pedig évi 0,3-1%-ba (évi 100-150 ezer eurós minimum díj melett). Továbbá ebben az esetben az irányítás sem a miénk, mert egy külső helyi alapkezelőt kell használni, hacsak nem állítjuk fel a saját luxemburgi alapkezelőnket, ami a fentieknél is jóval költségesebb.

Amennyiben felkeltette az érdeklődését a holland “light alap”, keressen bizalommal a Kapcsolat gombra kattintva.